Johanne Marie Trovåg

Arbeidsgiver
HSH
Alder
41 år
Bransje
Transport, logistikk, kommunikasjon og IT
Bosted
Haugesund

Overstyrmann HSH

Jobb

Hei.

 Jeg heter Johanne Marie, og er nå studieleder på nautikk ved HSH. Jeg har jobbet 10 år til sjøs som alt fra kadett til overstyrmann, og det er det jeg vil fortelle om på skolebesøkene. Når man jobber om bord i et kjemikaliefartøy, slik som jeg gjorde har man en variert, spennende og utfordrende jobb. På fritiden er man fortsatt på arbeidsplassen, og man blir derfor utrolig godt kjent med kollegaene sine. I jobben min til sjøs har jeg fått muligheten til å reise verden rundt, noe som har vært veldig lærerikt. Jeg håper at jeg kan bidra til at noen av dere ønsker å reise til sjøs, for det er sannsynligvis en av verdens aller kjekkeste jobber:-)

Utdanning

For å reise til sjøs tok jeg bachelor i nautikk ved HSH. Dette er en 3-årig utdanning som tilfredsstiller de teoretiske kravene for til slutt å bli kaptein. I tillegg til de tre årene på skole, må man ha fartstid om bord i skip som kadett. Etter at man har hatt 12 mnd kadettfartstid, kan man løse D3-sertifikat og bli andrestyrmann. Med mer fartstid kan man etter hvert oppnå D2 og til slutt D1-sertifikat. D1-sertifikatet mitt gjør at jeg kan være kaptein på et skip.

I Norge kan man gå to ulike veier for å bli kaptein;

  • høgskole + fartstid, eller
  • vgs + læretid + fagskole + fartstid.

 Nautikkutdanningen er en blanding av teoretisk og litt praktisk opplæring. Den praktiske delen foregår i simulator, hvor vi "kjører båt" stort sett hver uke. Teoriemnene som ligger i utdannelsen er blant annet navigasjon og lastelære, i tillegg til emner som maritim engelsk og matematikk. 

Om meg

Min bakgrunn er 4-årig allmennlærerutdannelse og bachelorgrad i nautikk, og i min nåværende jobb som studieleder får jeg brukt begge deler. Jeg er nesten 38 år, og har samboer og to barn (1 år og 11 år).